2017. február 19., vasárnap

Nemcsak díszfának való!






Ázsiából származó gyümölcsöt hazánkban több néven is ismerik hurma, sharonfruit, datolyaszilva. Kínában és Indiában már az ókorban termesztették. Édes-savas, zselés állagú, aromája egyesíti a sárgabarack, a körte és az őszibarack ízeit. 

Jó vitaminforrás. 
Gyümölcs- és szőlőcukor-tartalma eléri a 17-25%-ot, szervessav-tartalma a 9%-ot. Csersavon kívül sok citrom- és almasavat tartalmaz. 100 g gyümölcs energiaértéke 70 kalória. Jelentős az A-, C-, P-vitamin tartalma, de van még benne B1-, B2-, és E-vitamin is. Mikroelemek közül: kálium, magnézium és jód, jelentős mértékben van jelen a vas, a kalcium, foszfor, kisebb mennyiségben a mangán és a réz; nagy a rost- és a pektintartalma is.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Datolyaszilva)

Ezek alapján jelentős gyógynövény a datolyaszilva.



Fontos szerepe van a pajzsmirigy betegségek, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a fogínysorvadás, a vérszegénység megelőzésében és kezelésében.

A datolyaszilva csodálatos narancssárga színének forrása az A-vitamin (béta-karotin), amely segít a rák megelőzésében. Az A-vitamin a szemre, és a bőr állapotára is kedvező hatással van.

Ugyanez a karotin gondoskodik a légző rendszerünkről, és megelőzi a hörgő, és tüdőgyulladást. Magas A, és C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, így megvéd bennünket a megfázásos betegségektől.

Gyümölcsét ősidők óta alkalmazzák Kínában a különböző vese és húgyhólyag betegségeknél. A benne lévő magnézium segít kijuttatni a nátriumsókat szervezetből, ezzel tehermentesíti a veséket.

ITT FEL TUDSZ IRATKOZNI AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD HÍRLEVELEIRE