Ázsiából származó gyümölcsöt hazánkban több néven is
ismerik hurma, sharonfruit, datolyaszilva. Kínában és Indiában már az ókorban
termesztették. Édes-savas, zselés állagú, aromája egyesíti a sárgabarack, a
körte és az őszibarack ízeit.
Gyümölcs- és szőlőcukor-tartalma eléri a 17-25%-ot, szervessav-tartalma a 9%-ot. Csersavon kívül sok citrom- és almasavat tartalmaz. 100 g gyümölcs energiaértéke 70 kalória. Jelentős az A-, C-, P-vitamin tartalma, de van még benne B1-, B2-, és E-vitamin is. Mikroelemek közül: kálium, magnézium és jód, jelentős mértékben van jelen a vas, a kalcium, foszfor, kisebb mennyiségben a mangán és a réz; nagy a rost- és a pektintartalma is.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Datolyaszilva)
Ezek alapján jelentős gyógynövény a datolyaszilva.
Fontos szerepe van a pajzsmirigy betegségek, a
magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a fogínysorvadás, a vérszegénység megelőzésében
és kezelésében.
A datolyaszilva csodálatos
narancssárga színének forrása az A-vitamin (béta-karotin), amely segít a rák
megelőzésében. Az A-vitamin a szemre, és a bőr állapotára is kedvező hatással
van.
Ugyanez a karotin
gondoskodik a légző rendszerünkről, és megelőzi a hörgő, és tüdőgyulladást. Magas A, és C-vitamin
tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, így megvéd bennünket a
megfázásos betegségektől.
Gyümölcsét ősidők óta
alkalmazzák Kínában a különböző vese és húgyhólyag betegségeknél. A benne lévő
magnézium segít kijuttatni a nátriumsókat szervezetből, ezzel tehermentesíti a
veséket.
ITT FEL TUDSZ IRATKOZNI AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD HÍRLEVELEIRE
ITT FEL TUDSZ IRATKOZNI AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD HÍRLEVELEIRE