2016. július 14., csütörtök

Milyen folyamatok állnak a porcok pusztulásának hátterében?



Számos archeológiai lelet bizonyítja, hogy az oszteoartrózis minden korábbi civilizációban is gyakori betegség volt.

Beszéltünk már róla, hogy már az ókori Kínában is kollagénnel gyógyították ezt a betegséget.
Napjainkban újra egyre szélesebb körben terjed el a kollagén fontosságának felismerése.
Sokan elmondják, hogy a  személyes tapasztalatuk felülmúlta minden várakozásukat a kollagén hatását illetően.

Néhány hetes kollagén-fogyasztás elegendő ahhoz, hogy megszűnjenek a ropogások az izületekben és a mozgás ugyan olyan könnyeddé váljon, mint a betegség tüneteinek megjelenése előtt volt.
Elmúlik a derékfájás és folyamatosan javulnak a térd-, váll-, csípő- és egyéb ízületeknek a fájdalmai.
Számtalan köszönő levél, telefonhívás jön a fogyasztóktól,  pozitív visszajelzések, de leginkább személyes tapasztalataim késztetnek arra, hogy rendszeresen írjak kollagén csodás hatásáról.

Mai ismereteink szerint az oszteoartrózis kialakulásába, azaz a porcok pusztulásának hátterében két alapvető folyamat áll. Egyrészről a porcszövet alapállományának szerkezeti változása, amelynek oka a porcsejtek anyagcseréjének lelassulása.

A porcpusztulás kezdeti szakaszában nő a porcok víztartalma, ebben fontos szerepe van a kollagén szerkezet meglazulásának és meggyengülésének. A regeneráció során termelődő kollagén azonban már más szerkezetű, amely lényegesen kisebb mennyiségben képes vizet megkötni, ezért kevésbé rugalmas, mint az eredeti kollagén volt.

Ezzel a folyamattal párhuzamosan ugyanakkor megnő a porcállományban található kollagén-bontó enzimek mennyisége.

Ezenfelül a kor előrehaladtával a porc alatti csontszövet igénybevétele megnő, megvastagodnak a csontgerendák, és a csontszövet rugalmassága is csökken, ami áttételesen a csont fölött található ízületi porc fokozott mechanikai igénybevételével – így fokozott sérülésveszéllyel – jár.
A már meglassult anyagcseréjű porcsejtek aztán már nem képesek ezeket a sérüléseket kijavítani, így végül újabb és újabb kis sérülések keletkeznek, és az ízületeket borító, védő porcfelszín területe jelentősen lecsökken.
Szakmai forrás: drtihanyi.hu

Ne felejtsd el, a kollagén beépüléséhez szükség van a C-vitamin pótlására is.